5.000 Vlamingen met mentale problemen wachten op zorg: "Wachten dreigt het alleen nog erger te maken"

Ook wij, de VESB, zijn van mening dat mentale problemen die veroorzaakt worden door ernstig trauma, ernstige crisissen, medische oorzaken of psychische/psychiatrische stoornissen behandeld dienen te worden door een klinisch psycholoog of orthopedagoog. Echter de wachtlijsten nemen toe zoals we in dit artikel van de VRT kunnen lezen (link onder artikel) van 20 oktober 2022. De grote toename, die we overal terughoren, van mensen met spannings- en burn-out klachten maken ook onderdeel uit van deze wachtlijsten. Echter de personen met incidenteel milde, overwegend werk gerelateerde spanningsklachten, zonder ziekteverzuim of slechts kortdurend ziekteverzuim, zonder historie van burn-out en zonder historie van psychische klachten, kunnen perfect door een coach begeleid worden. En wat te doen met die groep bij wie het niet helemaal helder is? Die verwijzen wij eerst terug naar de huisarts of arbeidsarts; die stelt een diagnose en behandeling voor. Is er dan gekozen voor coaching? Als er na ca. 4 gesprekken geen verbetering optreedt, verwijst de coach terug door naar de huisarts of naar een klinisch psycholoog. Deze informatie kun je terugvinden op onze website, in ons begeleidingsschema en in onze gedragscode. Dit is waarom wij ons de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches noemen. Juist een multidisciplinaire samenwerking is één van de oplossingen voor wachtrijen in de mentale zorg.

  • Wij zijn een deel van de oplossing om wachtlijsten bij klinisch psychologen en psychiaters weg te werken, zodat zij zich kunnen focussen op de mensen met (gecompliceerde) psychische klachten.
  • Wij zijn een deel van de oplossing om medewerkers die uitvallen met spanningsklachten snel en verantwoord te re-integreren.
  • Wij zijn een deel van de oplossing om werkstress als belangrijke reden voor verzuim en uitval te verminderen.
  • Wij zijn een deel van de oplossing als het gaat om preventie en het vergroten van veerkracht.
  • Wij zijn de ruim 550 leden van de VESB die dag in dag uit, in België en in Nederland, klaar staan als coach, arts, en psycholoog om met mensen aan de slag te gaan die last hebben van stress en spanningsklachten.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/20/ruim-4-500-vlamingen-met-mentale-problemen-wachten-op-zorg-wac/


‹ Terug naar overzicht
Contacteer ons