© Van uitgeblust naar energiek, Rogier 2020
Stress is een reactie op een externe prikkel (bijvoorbeeld een overvolle mailbox) en/of op een negatieve interpretatie van de situatie, zoals de gedachte: Help! Dat krijg ik nooit af!
Stress ontstaat wanneer er meer van je gevraagd wordt dan je denkt aan te kunnen.
Bijvoorbeeld omdat je niet genoeg tijd hebt om je taken af te ronden, je niet de juiste talenten of tools hebt om de taak tot een goed einde te kunnen brengen, of omdat je denkt dat je geen invloed hebt op het resultaat. Stel, je gaat op bezoek bij een belangrijke nieuwe klant. Je komt vast te zitten in het verkeer. Je telefoon is leeg en je kunt niet van de weg af.
Oververmoeidheid of spanningsklachten ontstaan bij een langdurig scheve balans tussen je werk- en privéverplichtingen (belasting) en wat je aankunt (draagkracht).
Gelukkig biedt de scheve balans twee aangrijpingspunten om stress te verlagen:
Stress hoeft niet altijd negatief te zijn: het is een belangrijk overlevingsmechanisme. Het maakt je klaar om in actie te komen. Af en toe wat stress ervaren is niet schadelijk. Daar is ons lichaam voor gemaakt. Een beetje stress houdt je scherp en maakt dat je extra je best doet. Als stress lang aanhoudt en je kunt tussendoor niet herstellen, dan kunnen er klachten ontstaan.