Wij zijn een deel van de oplossing... niet van het probleem

Je hebt het waarschijnlijk al opgemerkt, het aantal kranten dat de laatste paar weken artikelen over coaching heeft geschreven is opvallend groot. Ik weet eigenlijk niet zo goed waar te beginnen met mijn reactie… hoe dat komt? In sommige artikelen staat complete onzin… in andere is selectief geshopt om de eigen waarheid te bevestigen en in weer andere staat de éne helft van het verhaal zonder de andere kant te (willen) vermelden. Als vicevoorzitter van één van de grotere coach verenigingen vind ik daar wat van… voor onze leden, voor hun coachees en ook voor mijzelf als coach. Want weggezet worden als een ongecontroleerde industrie is één. Maar om alle coaches maar meteen tot kwakzalvers te bestempelen?

Om maar gelijk heel duidelijk te beginnen: ook wij, de VESB, zijn van mening dat spanningsklachten die veroorzaakt worden door ernstig trauma, ernstige crisissen, medische oorzaken of psychische/psychiatrische stoornissen behandeld dienen te worden door een klinisch psycholoog of orthopedagoog. De andere kant echter is dat de persoon met incidenteel milde, overwegend werk gerelateerde spanningsklachten, zonder ziekteverzuim of slechts kortdurend ziekteverzuim, zonder historie van burn-out en zonder historie van psychische klachten, juist perfect door een coach begeleid kan worden. Maar wat te doen met die groep bij wie het niet helemaal helder is? Die verwijzen wij eerst terug naar de huisarts of arbeidsarts; die stelt een diagnose en behandeling voor. Is er dan toch gekozen voor coaching? Als er na ca 4 gesprekken geen verbetering optreedt, verwijst de coach terug door naar de huisarts of naar een klinisch psycholoog. Waar je dit allemaal kunt terugvinden? Op onze website, in ons begeleidingsschema en in onze gedragscode. Dit is waarom wij ons de Vereniging van Erkende Stress en Burn-out coaches noemen.

En ja… er bestaat geen erkenning voor coaches… die hebben wij dus zelf opgesteld in 2017. En nee… niet iedereen kan lid worden; er zijn duidelijk entree voorwaarden en als je lid bent verwachten we ook dat je je blijft ontwikkelen en bijscholen door o.a. het volgen van intervisie en het bijwonen van studiedagen.

Ja, er zijn heel veel soorten coaches… mental coach, lifecoach, burn-outcoach, relatiecoach, gezondheidscoach, scheidingscoach, etc: de lijst is praktisch oneindig. Ga ik elke coach verdedigen? Nee, zeker niet. Ook wij zien dat er coaches zijn, bij wie bijvoorbeeld het meemaken van een levenservaring nog niet meteen betekent, dat zij zonder verdere scholing en ervaring zover zijn dat zij zich als ervaringsdeskundige ook erkend coach zouden mogen noemen. Ook wij zien bedenkelijke opleidingen langskomen. Is het moeilijk om door de bomen het bos te zien? Misschien… de bij ons aangesloten coaches kun je echter goed op onze website terugvinden en hierin hebben wij al het kaf van het koren gescheiden. Ja… dat kun je ter discussie willen stellen als journalist, maar doe dat dan wel zorgvuldig en met de juiste informatie.

Dus in plaats van alle coaches weg te zetten als kwakzalvers wil ik het graag omdraaien:

  • Wij zijn een deel van de oplossing om wachtlijsten bij klinisch psychologen en psychiaters weg te werken, zodat zij zich kunnen focussen op de mensen met (gecompliceerde) psychische klachten.
  • Wij zijn een deel van de oplossing om medewerkers die uitvallen met spanningsklachten snel en verantwoord te re-integreren.
  • Wij zijn een deel van de oplossing om werkstress als belangrijke reden voor verzuim en uitval te verminderen.
  • Wij zijn een deel van de oplossing als het gaat om preventie en het vergroten van veerkracht.
  • Wij zijn de ruim 550 leden van de VESB die dag in dag uit, in België en in Nederland, klaar staan als coach, arts, en psycholoog om met mensen aan de slag te gaan die last hebben van stress en spanningsklachten.

Martijn Oechies

Coach & Vicevoorzitter VESB

‹ Terug naar overzicht
Contacteer ons